OSB plaat

Een OSB plaat is een veelgebruikt, veelzijdig geconstrueerd houten paneel gemaakt met behulp van waterdichte, door warmte uitgeharde lijmen en rechthoekig gevormde houtstrengen die in kruisgeoriënteerde lagen zijn gerangschikt. Het is qua sterkte en prestaties vergelijkbaar met multiplex en is bestand tegen doorbuiging, kromtrekken en vervorming.

Hoe wordt OSB gemaakt?

Een OSB plaat is gemaakt van houtstrengen van 8 tot 15 centimeter lang. Het gebruikt de hele boom en maakt gebruik van kromme, knoestige en vervormde bomen die anders ongebruikt zouden blijven. In BC wordt OSB gemaakt van overvloedige populier- en espenbomen met een kleine diameter. Als strengen worden ze gemengd met waterdichte hars en doorschoten in dikke matten, die vervolgens onder hitte en druk aan elkaar worden gehecht. BC-fabrikanten gebruiken een verscheidenheid aan verschillende fabricageprocessen om een ​​spectrum van OSB-producten te leveren. Het resultaat is solide, uniforme bouwpanelen, met verbeterde eigenschappen en hoge sterkte en waterbestendigheid.

OSB plaat

Waar wordt OSB voor gebruikt?

Fabrikanten produceren een reeks OSB-producten voor structureel en niet-structureel gebruik. Als lichtgewicht, sterk en veelzijdig houtproduct kan het worden gebruikt voor dak-, wand- en vloerbekleding. Het wordt soms ook gebruikt als webmateriaal voor geprefabriceerde I-balken en als huidmateriaal voor structurele geïsoleerde panelen. Als een sterk, stabiel paneel zal het over het algemeen niet kromtrekken en bestand zijn tegen wind en seismische belastingen. Andere toepassingen van OSB zijn onder meer de fabricage van campers en vrachtwagenpanelen, pallets, industriële containers, maritieme toepassingen en meubelproductie.

Hoe verhoudt OSB zich tot andere producten?

Net als multiplex is OSB vaak een go-to-product en heeft het de voorkeur vanwege de vele veelvoorkomende toepassingen. OSB kan worden gefabriceerd in panelen die groter zijn dan multiplex. In vergelijking met multiplex is OSB zwaarder en zwelt het meer op als het nat is, vooral aan de randen van panelen, waardoor het water langer vasthoudt dan multiplex. Ongeacht hun verschillen zijn OSB en multiplex vergelijkbare producten die zijn vervaardigd om aan dezelfde normen van sterkte en structurele prestaties te voldoen. Desalniettemin biedt OSB een uitzonderlijke lichtgewicht sterkte en duurzaamheid.

Wil je meer informatie over OSB platen? Neem dan contact op met Limtrade!

Door Redactie